Let’s Talk Brands: Smashed Lemon

Zon of geen zon, met dit merk haal je ‘m gegarandeerd in huis! Zij voorzien ons namelijk het hele jaar door van een flinke dosis kleur, prints en vrolijke stijltjes. En vandaag zet ik ze in het zonnetje… namelijk: Smashed Lemon!

Het begin van een kleurrijke toekomst
Na verschillende soorten handel verkocht te hebben op markten, festivals en in hun eigen winkels, begonnen ondernemer Nachman Stern en zijn compagnon Tovmas Sharoyan in 2007 het Amsterdamse merk Smashed Lemon. Ze voegden ‘Smashed’ toe aan hun eerdere winkelnaam ‘Lemon’ om een grappige, optimistische en eigenzinnige merknaam te creëren… en dat zien we ook helemaal terug in hun collecties! Ieder seizoen verblijden ze ons weer met kleding voorzien van vrolijke, uitgesproken en kleurrijke prints.

Geluk bij een ongeluk
In 2011 gingen ze voor het eerst naar een modebeurs met een collectie van ongeveer 100 jurkjes… en met succes! Een groot Duits warenhuis werd net zo verliefd op de collectie van Smashed Lemon als jij en ik ;-). Er werd een grote order geplaatst en ze wilden alles al snel geleverd hebben. Daar waren de mannen nog helemaal niet op voorbereid, dus stuurden ze uit onmacht ook wat alternatieve modellen mee om aan de grootte van de order te kunnen voldoen. Na wat verontwaardiging bij de klant bleek dit een gouden zet. Het was bijna Pasen, het zonnetje scheen en de klanten van het Duitse warenhuis kochten volop de vrolijke prachtstijltjes van Smashed Lemon. Dit was het begin van een kleurrijke toekomst voor Smashed Lemon.

Smashed Lemon heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot het succesvolle merk dat het nu is. Zo kwam ook na een tijdje de behoefte om meer dan alleen maar jurkjes te verkopen. Het doel ontstond om collecties te gaan maken en een volledig modemerk te worden, eigen prints te ontwikkelen en zo een eigen identiteit te creëren. Dat is dan ook hetgeen waar ze nog steeds keihard aan werken: merk, identiteit en naamsbekendheid.


3 brandende vragen aan Smashed Lemon
Hoe komen jullie geweldige prints tot leven en waar halen jullie inspiratie vandaan?
‘’Smashed Lemon staat inmiddels bekend om zijn kleurrijke prints. Een groot deel van de prints wordt door ons eigen design team ontwikkeld. We hebben een breed scala aan soorten prints: van abstract, retro en bloemen tot minimaaltjes. Wat er ook altijd in moet zitten, zijn de typische Smashed Lemon prints met veel kleur, opvallend, grappig, apart en uniek, waarbij afbeeldingen van dieren en fruit altijd goed werken. Omdat onze prints zo uiteenlopend zijn, vinden we onze inspiratie ook overal en nergens.’’

Hoe ziet jullie team er uit?
‘’We zijn een klein maar hecht team, gevestigd in Amsterdam. We zijn een heel gevarieerd, multicultureel team met verschillende achtergronden. Het is een gezellige, hardwerkende groep met een positieve instelling. We reizen veel, voornamelijk naar de productielanden. Daarmee hebben we dan ook een nauwe band ontwikkeld met de mensen die daar voor ons werken en produceren.’’

Als je Smashed Lemon in één quote zou moeten omschrijven, welke zou dat dan zijn?
‘’Live the colourful life and wear it with a smile!’’

Wist je dat?
– Smashed Lemon het belangrijk vindt dat iedereen onder goede werkomstandigheden werkt? Het grootste deel van hun kleding wordt geproduceerd door BSCI members. BSCI (Business Social Compliance Initiative) is een initiatief van bedrijven die zich inzetten voor betere arbeidsomstandigheden in hun wereldwijde toeleveringsketen. BSCI biedt een gemeenschappelijke gedragscode en een stappenplan aan bedrijven dat op alle sectoren en productielanden van toepassing is. Daarnaast werkt Smashed Lemon ook veel met kleine familiebedrijven die ze regelmatig bezoeken en waar ze goede relaties mee opbouwen.
– Smashed Lemon zijn pijlen richt op duurzaamheid? We love that! Zo hebben ze onlangs biologisch katoen in hun collectie geïntroduceerd. Ook hopen ze binnenkort stoffen als PET en EcoVero aan hun collectie toe te voegen.
– Smashed Lemon maar liefst 1500 verschillende verkooppunten heeft? Van boetieks en warenhuizen tot webshops in 22 landen wereldwijd.
– (spoiler alert!) je in hun autumn/winter ’20 collectie de kleuren smaragdgroen, mosterdgeel, cognac, roze, blauwtinten en dat alles met een Western en British touch terug gaat vinden? Oops… now you do ;-).

They ‘’smashed’’ it, again!
Ook dit seizoen ben ik weer stapelverliefd op de collectie, jij ook? Hoewel TopVintage eerst voornamelijk jurken verkocht van het merk Smashed Lemon, is de collectie nu heel gevarieerd. Wil jij graag je curves showen? Geen probleem met deze fleurige pencil jurken! Toch liever een comfy en flowy jurkje? Een A-lijntje of swing model is de perfecte match ;-). Een casual outfit met alledaags gemak? Ook T-shirts en jumpsuits in de aanbieding! Prints zijn niet voor niks hetgeen wat Smashed Lemon zo uniek maken. Één blik op de collectie en je weet meteen welk merk het is. Ze schreeuwen namelijk ook dit seizoen ‘’SMASHED LEMON’’. Love cans, polkadots, verschillende bloemen en prachtige papegaaien zijn slechts een kleine greep van al het moois in hun spring/summer ’20 collectie.

Mijn all-time favourite is de 60s Julia Spots Jumpsuit in Multi. Haar overslag en plooien maken haar super flatterend en geschikt voor ieder lichaamstype, haar stretchy stof zorgt ervoor dat ze een genot is om te dragen en het opvallende printje bevat zóveel kleuren dat ze super makkelijk te combineren is. Vrijwel iedere kleur komt er in terug! Met de strikbanden benadruk je je taille perfect waardoor er een super vrouwelijk silhouet ontstaat. Wat wil je nog meer?!

When life gives you Lemons…
… Smash ‘em! Nooit meer een sombere dag met zo’n kleurrijke garderobe ;-). Welk item is jouw favoriet? Wacht niet langer en spring in de kleurexplosie die ‘spring/summer ’20 collectie heet!

Sanne

Naast vintage markten afstruinen en de koekjestrommel kapen, schrijf ik graag en vind ik het heerlijk om met (retro) fashion bezig te zijn. Dit is niet alleen mijn beroep, maar ook mijn grootste passie. Life is pretty amazing :-).

Reacties