Vintage horror films die je moet zien (als je durft)

Met Halloween in aantocht is het weer tijd om te griezelen. Persoonlijk doe ik dat liever thuis met een spannende vintage horror film (verstopt onder een dekentje) dan tijdens een spooktocht. Het idee dat iemand je met een kettingzaag achterna komt, spreekt me toch ietsje minder aan ;-). Daarom heb ik een aantal vintage horror films verzameld voor de échte horror liefhebsters. Durf jij het aan?

Ps. Kijk deze films vooral niet alleen maar kruip nog even wat dichter tegen je lover, date of bestie aan. Wel zo veilig. 😉

Psycho (1960)
Marion Crane, een vrouw met weinig geld, wordt door haar baas gevraagd om een grote hoeveelheid dollars weg te brengen. In een vlaag van wanhoop besluit ze het geld zelf te houden en slaat op de vlucht. Onderweg komt ze in een hevige storm terecht en moet ze noodgedwongen overnachten in het Bates Motel. Daar ontmoet ze de mysterieuze, jonge eigenaar Norman Bates die er vreemde praktijken op na lijkt te houden. Spooky!

View this post on Instagram

Filming ‘Psycho’, Alfred Hitchcock, 1960

A post shared by Historic Pictures (@historic_imagery) on

The Shining (1980)
Jack Torrance is een schrijver met een writer’s block. Wanneer hij wordt aangenomen voor een baan als huismeester van het prestigieuze Overlook Hotel, dat zich op een afgelegen plek in de bergen van Colorado bevindt, ziet hij dit als de ideale kans om inspiratie op te doen en zijn boek af te maken. Bovendien is het de perfecte plek voor hem, zijn vrouw Wendy en zijn zoontje Danny om tot rust te komen. In al zijn arrogantie negeert hij de geruchten dat er kwade krachten in het hotel zouden huizen. En dat is natuurlijk niet zo slim…

Young Frankenstein (1974)
Een jonge neurochirurg erft het kasteel van zijn grootvader, de beroemde Dr. Victor von Frankenstein. In het kasteel treft hij de gebochelde Igor, de mooie assistente Inga en de oude huishoudster Frau Blucher aan. De jonge Frankenstein vindt dat het werk van zijn grootvader niets voorstelt, maar wanneer hij het boek vindt waarin de gestoorde dokter zijn experimenten beschreef verandert hij van mening.

Freaks (1932)
Deze horror film uit 1932 speelt zich af in het circus. De rijke dwerg Hans is verliefd op de trapezeartieste Cleopatra, die op haar beurt weer iets heeft met de krachtpatser Hercules. Wanneer Hans zijn ex-verloofde Frieda per ongeluk vertelt dat hij eigenlijk over een fortuin beschikt, bedenken Cleopatra en Hercules een plan waarin Cleopatra met Hans trouwt en hem vergiftigt vlak na de bruiloft. Hans overleeft het en neemt samen met de rest van de circusartiesten wraak…

Halloween (1978)
Bereid je voor want Halloween is uitgeroepen tot  een van de engste films OOIT! In deze film neemt de 6-jarige Michael Myers een mes uit de keukenla en loopt de trap op, waar hij zijn oudere zus vermoordt. Hij wordt daarna opgenomen in een psychiatrische kliniek. Nu hij 21 jaar is moet er bepaald worden of hij vrijgelaten mag worden. De dokter die zich al die jaren met hem bezighield vindt dat Michael nooit vrij mag komen. Maar Michael wacht het onderzoek niet af en ontsnapt. Hij keert terug naar huis waar hij doorgaat met moorden tijdens Halloween.

Frankenstein (1931)
Dit is de oudste maar zeker niet de minste horror film uit mijn lijstje. In deze klassieker gaat Henry Frankenstein samen met zijn assistent op lijkenjacht. Met diverse onderdelen wil hij nieuw leven scheppen. De stomme assistent haalt bij de universiteit echter een abnormaal stel hersenen en Frankenstein creëert hierdoor een monster. Oeh, spannend!

The Birds (1963)
Melanie Daniels is aan het winkelen in San Francisco als ze Mitch Brenner ontmoet. Mitch is op zoek is naar vogels als cadeau voor de verjaardag van zijn zus. Hij herkent Melanie, maar doet alsof hij haar voor een assistent verkoopster aanziet. Zij speelt het spel mee. Melanie besluit de vogels zelf te kopen en naar Bodega Bay te rijden, waar het verjaardagsfeest van Mitch zijn zus plaatsvindt. Daar wordt ze echter aangevallen door een zeemeeuw, wat het begin is van een aantal aanvallen van een steeds groter wordende groep vogels. Een dagje naar zee zal na het zien van deze film nooit meer hetzelfde zijn…

The Texas Chain Saw Massacre (1974)
Als Sally Hardesty hoort dat het graf van haar grootvader door vandalen werd geschonden, trommelt ze haar vriend Jerry, haar gehandicapte broer Franklin en haar vrienden Pam en Kirk op om te onderzoeken wat er precies is gebeurd. Onderweg nemen ze een vreemde lifter mee, die zichzelf tot hun grote ontzetting in zijn hand snijdt. De tieners dumpen de man langs de kant van de weg en rijden snel verder. Helaas krijgen ze een tijdje later autopech en moeten ze noodgedwongen aanbellen bij een huis dat er érg freaky uitziet.

Bride of Frankenstein (1935)
Iedereen gelooft dat het monster van Frankenstein is omgekomen tijdens de verwoestende brand in de molen. Maar het monster wist te ontsnappen en zwerft nog steeds rond… Dr. Frankenstein probeert zich intussen voor te bereiden op zijn huwelijk met Elizabeth. Deze plannen worden echter verstoord als Frankenstein bezoek krijgt van Dr. Pretorius, die geïnteresseerd is in Frankensteins technieken om leven te creëren. Pretorius stelt Frankenstein voor om een vrouw voor het monster te maken. Frankenstein weigert, maar Pretorius geeft niet snel op.

View this post on Instagram

Bride of Frankenstein (1935) by James Whale . “Film historians have long studied the films of James Whale for their homosexual subtext. Whale was one of the few openly-gay directors in a time where such admittance was socially and occupationally risky. While some critics have theorized Whale’s films reveal gay subtext simply because biographers try to find it, there are themes within his pictures that allow for his films, particularly Bride of Frankenstein, to be interpreted and dubbed a gay parable created under the new and powerful force of the Hays code moderating Hollywood film content. . For Gary Morris, the creation of the bride becomes the crucial scene in his homosexual reading of James Whale’s Bride of Frankenstein, while for Elizabeth Young, this scene also conveys a phallic imagery, “from the long shaft that elevates the bride to the roof . . . to the men’s excited shouts of 'It’s coming up' as she is raised. This portentous presentation of the film’s climax glorifies Frankenstein’s and Pretorius’ work. They can be seen as a homosexual couple about to 'give birth' to a woman, both defying God’s role as creator of life and replacing the heterosexual way of birthing children, thus challenging religion and society. By presenting their standard sex role-defying, God-replacing creation as such an elaborate, complex scene, James Whale compares himself to Frankenstein and Pretorius. He not only glorifies their work, but also presents his own abilities as an artist, orchestrating his homosexual creativity, which lies in his film-making . Whale’s decision to cast two known bisexual actors in the roles only further the reading of subtext.” Jeff Saporito . . . . . #queerhorror #gayhorror #gayhorrorfilm #queerhorrorfilm #horror #queermovie #queer #horror #horrorgenre #horrorgeek #gayrepresentation #queerrepresentationmatters #queerrepresentationinthemedia #brideofthefrankenstein #brideoffrankenstein1935 #jameswhale #elsalanchester #colinclive #ernestthesiger

A post shared by Queer Apocalypse (@queer.apocalypse) on

Wat vond jij de meest enge/bloederige/ zenuwslopende/spooky vintage horror film ooit? Deel het hieronder in een reactie!

Griezel in stijl
Griezel tijdens jouw horor avondje in stijl in deze prachtige vintage inspired Halloween items!

Anne

Met een flinke dosis humor (why take life so serious) schrijf ik als vintage lovin' lady over alles wat te maken heeft met retro fashion & lifestyle. Mijn motto: Live life to the fullest!

Reacties